subota, 12. studenoga 2011.

ا


U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog!

Pisanje je duznost, zbog neizgovorene rijeci koja goni da se o njoj sazna, dok strahom drhti vrh kalema da ne napise ono cime Svevisnji nije zadovoljan.

Kada citamo rijeci ljudi, cinimo to okom razuma. Samo oko razuma nije dovoljno kada citamo rijeci Uzvisenog. One se moraju citati jos i okom duse. Poslanik s.a.w.s. nam je oporucio da placemo kada citamo Kur`an, i da se trudimo da placemo. A plakati bez duse je disati bez pluca.

Kako god, ajet koji se nasao predamnom , naveo me da zastanem. Sve sto je na ovako neobican nacin receno u Kur`anu nosi za sobom duboku mudrost. 

و ان تعدوا نعمة الله لا تحصوها

Zasto je Allah Uzviseni, pominjuci blagodati, upotrijebio jedninu? Bukvalno preveden ajet bi glasio:"I kada bi brojali Allahovu blagodat, nebi ste je pobrojali." Zasto nije rekao blagodati umjesto blagodat, kada znamo da nam je dao brojne blagodati?
Kada nekome ko zeli imati dunjaluk date novac, on njime moze kupiti sve materijalne uzitke koje zeli. U sustini dali ste mu jednu blagodat, ali ce njome moci dobiti sve ostale koje zeli.

Istinite su rijeci Allahova roba:"Allah mi nije dao vecu blagodat od blagodati islama."
Ovim rijecima, dobili smo jednu blagodat, najvecu. Njom ostvarujemo sve ostale.
Rijeci Uzvisenog su nepresusna znacenja. Samo On, prefinjenom Kur`anskom ljepotom jedninom koju kaze u ajetu obuhvati mnozinu.

Jos par mudrosti iz ovih nekoliko rijeci Sveznajuceg:

Ako blagodat islama podrazumijeva sve blagodati koje nemozemo ni pobrojati, onda zahvalivsi se Allahu na blagodati islama, zahvalni smo mu na svim blagodatima koje iz njega proisticu. Allah nam tako omogucava da rijecima:"Hvala Allahu na blagodati islama", zahvalimo na svemu sto nam je dao. Subhaneh!
Zakljucak iz jednine "blagodat" u ajetu da je islam najveca sveobuhvatna blagodat, navodi nas i na ubjedjenje da - ako ne spoznamo islam kao blagodat, necemo umjeti prepoznati ostale blagodati na pravi nacin.

Gospodaru nas, hvale tebi nemozemo pobrojati, jer su blagodati Tvoje nebrojene. Hvala ti na blagodati islama, brojem svega sto si stvorio, i brojem nepresusnih mudrosti rijeci Tvojih

Nema komentara:

Objavi komentar