utorak, 1. studenoga 2011.

Islam kao vjera pridaje veliku vaznost cistoci u svakom pogledu.

Cistoca je po ucenju islama pola vjere kao sto je poducavao Poslanik Muhammed sallallahu alejhi ve sellem,a podrazumijeva se cistoca tijela,duse,odijela i mjesta boravka. Ovome trebamo dodati da i automobil muslimana treba biti uredan i cist. Cistoca je pokazatelj ljudske civiliziranosti i napretka. Poslanik Muhammed sallallahu alejhi ve sellem je utemeljio najciscu civilizaciju sa sljedecih deset principa:sunecenje,potkracivanje brkova,podre-zivanje noktiju,pustanje brade i drzanje urednom,koristenje misvaka(ciscenje zuba),uklanjanje dlaka sa stidnih mjesta i ispod pazuha,pranje i ciscenje nakon obe nuzde, njegovanje kose mazanjem i cesljanjem,koristenje mirisa,pranje ruku prije i poslije jela,kupanje poslije spolnog opcenja i usljed necistoce(ovo je ucinio obavezom ako ima vode). Po ucenju Kur`ana cistoca je jedan od puteva do sticanja Allahove ljubavi, jer je Allah rekao:”Zaista,Allah voli one koji se kaju i one koji se ciste.”

Cistoca je obaveza za koju ce musliman biti odgovoran i pitan,a za necistocu kaznjen.Tako se navodi u hadisu da ce biti kaznjavani u kaburu oni koji se nisu cuvali od prljavstine mokrace.

Cistoca je ono sto ce osvijetliti lica i organe(ruke i noge) vjernika na Sudnjem danu i po cemu ce ih poznati njihov Vjerovjesnik Muhammed sallallahu alejhi ve sellem.Po tim znakovima razlikovace se vjernici na Sudnjem danu od nevjernika koji se nisu abdestili,prali ruke i noge,koji nisu prihvatili Serijat Muhammeda sallallahu alejhi ve sellem.

Cistoca je najbolji put do zastite od razlicitih bolesti kojima je uzrok prljavstina.

Uzviseni Allah ucinio je cistocu uvjetom da bi se prihvatili ibadeti i molitve kao sto su namazi,ucenje Kur`ana,boravak u dzamiji i sl. Dakle musliman se prije molitve mora ocistiti i u dzamiju ne ulazi u obuci,kao sto je slucaj kod krscana.

Islam insistira na cistoci i prijatnosti i radi toga da ljudi jedni druge ne uznemiravaju.Tako je zabranjeno ici u dzamiju ako smo prije toga jeli crveni ili bijeli luk,jer neugodan miris uznemirava druge.Inace nije zabranjeno konzumiranje ovoga,ali ako cemo ici na mjesto gdje cemo time uznemiriti druge onda jeste.Bolje je u tom slucaju ostati u kuci. Isto tako ako je covjek u situaciji da treba uci u dzamiju,ali posjeduje carape koji nisu ciste i koji sire neugodan miris i to spada u uznemiravanje,kao i duhanski dim.Sve to u cilju ocuvanja cistoce i prijatnog osajecaja medju ljudima.Iz ovog razloga je propisano i ciscenje zuba prije namaza.

Za cistocu jahalica,a u ovom vremenu to su automobili,Poslanik a.s. je rekao:”Ucinite ih cistim da budete primjer drugim ljudima.”

Od svih dunjaluckih ukrasa Muhammed a.s. je volio mirise.Miris je simbol necega lijepog i prijatnog.

Ono sto je zadivilo Zapad a sto je doslo sa Istoka,prvenstveno od muslimana je tzv.kult vode,kako su to oni nazvali.To je muslimansko insistiranje na cestoj upotrebi vode,uzivanje u vodi,cesto kupanje,pranje(abdest)po nekoliko puta na dan lica ruku i nogu,fontane,sadrvani,basce..Sve to, Zapad je otkrio upoznavanjem muslimana. Nas zadatak je biti musliman u pravom smislu rijeci i pokazati sve ovo svojim primjerom kako bi zasluzili Allahovu nagradu.

Pročitaj više: http://www.dernek.ba/blog/2332154/Sajo_gangsta/-isto-a-u-islamu#ixzz1cR6dtX5K

Nema komentara:

Objavi komentar