srijeda, 9. studenoga 2011.

Da sam kamen, pukao bih! 

Poštovano braćo i sestre, zamolio bih vas da ovo pismo pročitate na miru i u cijelosti, jer ne može insan da ostane ravnodušan na zadnja događanja oko nas (nepravedna pritvaranja naše braće u BiH), pa stoga osjećam potrebu i duševnu i moralnu, i islamsku i ljudsku, i europsku i zemaljsku, da nešto o tome progovorim. Nazovite je kako god hoćete. Danas ja i mnogi (mi, vi i oni) tugu svoju i bol naš Gospodaru našem iznosimo, Allahu Uzvišenom, Kome ništa skriveno nije i Koji sve prati i kontroliše. Zaista je teško riječima opisati bol i nepravdu koju gledamo oko sebe. Mućka hapšenja onih koji su se časno borili u ovoj našoj BiH da bi ona danas bila slobodna, (a koja su se desila zadnjih mjeseci i dana), ne mogu a da ne pokrenu bujicu emocija, pitanja i još mnogo toga. 

Svaka nepravda ostavlja bol i tugu iza sebe, a taj bol koji je sada nastao, kroz pritvaranje onih koji su sebe u ime Allaha dali na putu očuvanja života i imetaka građana ove naše države i slobode svih njenih građana, sada je neizmjerljiv te neusporediv sa nečim sličnim u historiji prijašnjih naroda i njihovih običaja (tradicija). Danas ta ista država na jedan perfidno-pedofilski način uzvraća nepravdom i odvajanjem naše brace od njihovih najmilijih, umjesto kao sto je običaj svih država i naroda (bio i ostao kod svih) da im daju stanove, državljanstva i zaposlenja kao zahvalu u ime naroda. Ko ne vjeruje neka pogleda Hrvatsku, Srbiju, RS, USA, GB, Njemačku, Španiju itd. Sa druge strane gledamo: ta ista država sada ukida i smanjuje kazne onima koji su je ubijali, rušili i palili te koji još uvijek žele da je nema. Neki od takvih su na položajima a neki su obezbijeđeni za narednih 100 godina. Pametan čovjek sada gubi razum i osjećaj da postoji neka ljudska pravda. A to baš i jeste efekat koji se želi napraviti kod svih nas, jer nekome je iz ''elite'' (a i iza “elite”) stalo da neko od nas „iskoči iz šina“ i pobuni se na „svoj način“ u svemu ovome, jer i onako sve ovo „nema više smisla“. 
Stoga vidimo da je sada BiH (a i mi u njoj) ušla u 4-tu ili 5-tu fazu rata. Rata kojem mi, jadni neprosvijećeni muslimansko-bosanski puk, nismo dorasli. Jer mi smo potekli od deda i nani koji su imali beš vakat, i koji su dijelili sadaku svima, i koji su sebe redovno čistili, kako duševno tako i tjelesno. Pa nam je zato dugo godina bilo strano da „pletemo spletke“ i da „kopamo drugom rupe.“ Vremenom, neki od nas su dobro naučili „taj zanat“ i oni su sada u redovima ispred nas ali opet na strani istih onih koji su uvijek protiv nas. Ha, zapetljano. Nije bate, polako čitaj. Kad se ovako nešto napiše ili kaže onda pukne hajka i poviču svi u glas: „ Zar opet neko poziva na netrpeljivost i nemire? Odgovor je : „ NE, POZVANI SMO, I POZVANI
STE, DA SE PRAVDA ZA SVE USPOSTAVI: JER SAMO PRAVDOM SE DOLAZI DO SIGURNOSTI, A ONA OPET DAJE ZADOVOLJSTVO I MIR, SVAKOME I SVUGDJE. 
E, to je formula koja vodi nas, i druge, ka prosperitetu svih naroda i nacija, bili one od obojenih ili neobojenih. Pa zar mislite (vi iz državnih „elita“) da sa dvostrukim (nejednakim) mjerama možete uspostaviti nešto stabilno na vjekovima nemirnom Balkanu. Zar sve ovo sto sad kod nas radi USA, EU i naše komisije, ne vodi tome da BiH postane usred Europe kao Gaza u Palestini,ili neki EU-Bejrut ili novi Belfast. Da li je to STABILIZACIJA, DEMOKRATIZACIJA? Danas nam„kape kroje“ i državu vode većina onih čija odijela vrijede više od njih samih. Danas gledamo predvodnike raznih udruženja, partija i grupacija, čija je sva briga oko njega samog i ograničena na nekih 3 m. Danas smo svjedoci da majke, žene i djeca branitelja naše BiH plaču i sa teškim uzdahom imena svojih babi, muževa i sinova spominju. Ali znajmo svi redom (i mi, i vi, i oni, i drugi) da svaki bol, tuga, suza i teški uzdah mazluma ima svoju cijenu i težinu. A Allah dž.š. svakome račun svodi. Tako se je bojat kada će, koga će, i kako će, strefiti ta snaga i energija koja se akumulira i nasilno nepravedno nabija u mnogim sferama nas samih i naših društava. Oni koji ne vjeruju neka čitaju historiju prijašnjih naroda.

Pogledajmo sada samo „dosije“ ove nepravedno pritvorene (naše) braće od 1996 te na ovamo ,i pogledajmo uz to, kako i gdje je ko uhapšen. Pokažite nam vaše tvrdnje koje počinju sa : „Sumnja se da je...“ ili „Pretpostavlja se da je ...“ ili „Trebalo bi da je …“ ili „Moguće je da je ...“. Jedan je uhapšen dok je prao auto koje vozi još iz rata, i koje ne vrijedi brat bratu da ga daje. Drugi, uhvaćen dok se je vraćao sa hamal-posla, da bi žena i djeca imala nešto da pojedu, treći uhvaćen nakon klanjanja namaza u džamiji, četvrti … 
Pa gdje su ovdje osobe i te opasnosti po državu? Da je onaj prvi uhvaćen dok je prao svoga BMWa od nekih 100.000km, a ovaj drugi dok je preprodavao ukradenu državnu platinu i uranijum na crnom marktu, a ovaj treći dok je izlazio iz nekog noćnog kupleraja tada bi čovjek mogao nekako da spoji iznesene optužbe na njih. Ovako gledajući „elitu“ koja se latila da ih izbaci što brže iz naše države, i to u zatvore i na mučenje u njihove matične zemlje (samo radi toga jer su branili muslimanske živote i imetke a nisu nikoga za dozvolu pitali) mora čovjek da se upita:„ A gdje i šta su radili,u toku rata i nakon njega, isti ti iz „elite“ koja se sada brine za ovu našu BiH? E nane zigefa, to bi bio odgovor da te muka još veća uhvati. DA SAM KAMEN PUKAO BIH. Stoga opet ponavljamo davno rečeno:” SVU SVOJU TUGU I NAŠ BOL IZNOSIMO NAŠEM (A I VAŠEM) GOSPODARU”. 

Nemojmo (a nemojte ni vi iz “elite”) zaboraviti da vrijeme uvijek, Allahovom dozvolom, sve pokaže i sve dokaže. Sjetimo se nekada Titinih “elita” te njegovih UDBA-ša i naših „Mladih Muslimana“. Danas imamo iste te „elite“ ali perfidno obučene i našminkane, koji su odlučili da
ove sada „Nove Muslimane“ upute stazama zatvora i mučenja onih onda „Starih Muslimana“. 
Ali vrijeme je pokazalo svoje a insaAllah učinit će to i sada, i sutra, i kasnije. Allaha, Gospodara svih svjetova molim, da nepravednicima ne ostavi traga, osim po ružnome govoru o njima, i da učini da svaka suza, tuga, bol duše i uzdisaj stigne svakog onoga koji zaslužuje da ga stigne ono sto je sam sebi privrijedio.
Radi svega navedenog pozivam sve nas, koji tvrdimo da vjerujemo u ono sto je od Allaha dž.š. objavljeno čitavom čovječanstvu do Sudnjega dana, da okupimo svoje žene, djecu, familije (bližnje i daljnje), komšije i znance, te se otrijeznimo i presaberemo zbog nas samih. Jer moramo znati u kojem vremenu živimo i ko nas okružuje, te šta nam sve prijeti. Kao što dobro djelo briše loše tako i pozitivna dobra djela uklanjaju, inšaAllah, neugodnosti i zlo. Mnogi od nas nisu svjesni „stanja i imanja“ oko sebe a zanijeli smo se dunjalučkim uživanjima tako da su nam preokupacija postali samo dobro auto, mobilni, zgodna žena, nova njiva, fasada, garaža, ograda i sl. Neka toga svega, ali kada i na koji način? Vrijeme je da podvučemo sebi, a i drugim, da samo pravdom za sve, i sigurnošću za sve, postiže se zadovoljstvo i mir za svakoga, na bilo kojem mjestu i u bilo koje vrijeme. Ne recite sada :“ To su idealističke fraze i opcije.“ Ne, ovo je, tako mi Allaha Uzvišenog, lahko izvodljivo uvijek i za svakog.

Zdravlje kao i pravda, a i sve gore nabrojano, nema boje kože, nacije, religije ni partije. To je od Allaha dž.š. darovano svakome, pa ko smo mi da se usuđujemo jedni drugima od toga davati a nekima uskraćivati. Islam nas uči da pravo na život, čast, sigurnost, mir, slobodu i osnove za život ima svaka osoba bez obzira da li je musliman ili nemusliman. A šta nas uče ovi danas iz „elite-naredbodavci zla i nepravde“? Uče nas da su oni “elita” i koji mogu mimo svega toga i drugačije, te čekaju, radeći na tom, da nekom od nas muslimanskih „radikalaca-ekstremista-fundamentalista-fanatika-islamista-vehabija-selefija“ pukne „neki osigurač“ u glavi, pa da uradi ono što oni žele da on uradi ,da bi opet oni mogli reci :“ Eto, imali smo pravo kada smo svima za njih tvrdili da su ovakvi i onakvi.“ Zato se mi danas (a i juče, a i sutra) pozivamo na ono što je prije 1400 godina svima rečeno i naređeno, od Onoga koji je sve stvorio i Koji će svima nama (a i vama) presuditi. Jer samo tako možemo naći sebe u sebi i prepoznati stvari oko nas onakvim kakve stvarno jesu. 
Braća koja su nepravedno zatvorena našli su ono sto je obećano kao potvrdu da je ovaj put takav kakav jeste, te stoga na nama je da prvo dovimo Allahu često i dugo za nas, naše, njih i njihove, te druge, ma gdje oni bili. Nakon toga na nama je da se svojski prihvatimo brige i pomoći oko onih što su ostali iza njih ma gdje bili, jer samo je to briga koja je ostala kao briga toj braći. Dokaz za to je sms koji je ostao iza jednog od braće a koji kaže :“ Tragedija bos. muslimana se nastavlja, nakon našeg zatvaranja a bijednih kazni pravim zločincima sve je postalo jasno. Mi smo zadovoljni određenjem našeg Gospodara. Nas nema više među vama, ali naše žene i djeca su ostali sa vama, kao dio nas. Pa pazite braćo na vaš emanet jer nas Allah dž.š. jedne drugima iskušava, a historija sve piše. Elhamdulillahi ala kuli hal.“ Allahu hvala na svemu)

Ova je poruka jasna i razumljiva svakome i na svakom mjestu. Stoga koristim ovu priliku te pozivam sve pojedince, sve predvodnike, džemtlije, šure, organizacije, zajednice, daije, vođe, političare, i od muslimana i od nemuslimana: „ DA SE OKRENEMO OKO SEBE I POPRAVIMO STANJE ZBOG NAS I ONIH KOJI DOLAZE IZA NAS. Kako? Lahko. Svi oni koji su trenutno ugroženi, na bilo koji način, trebaju se pomoći sistemom koji ce njima lično donijeti zadovoljstvo i mir, a nama svima sigurnost i slobodu. Mi gore prozvani, možemo po BiH i po dijaspori, udruženo i koordinirano, prvo obezbijediti bar osnovno za majke, sestre, žene i djecu onih koji su bespravno i nepravedno zatvoreni, ili istjerani, ili ubijeni i sl. Jer trebamo znati da je država zakazala, zajednica je zakazala, opština je zakazala. Nemojmo reći: “To se ne može”. Ja lično znam i tvrdim da, biiznillah (uz Allahovu dozvolu) možemo ako hoćemo i želimo, i tome zaista težimo. 

Ne gledajmo je li neko drugi krenuo, nego sebe pokrenimo. Npr. u BiH neki mogu dati 10 KM (a neki 20, ili 30 ili 50 ili...) Ovi opet u dijaspori isto toliko ali u eurima (10-20-30-50 ...). Sad će neko reći :“Evo opet traže se pare, pa će to neko pronevjeriti ili ne znam kome to ide i sl.“. Takvima nudimo modus da on sa 3 ili 4 sličnih sebi nađe (ili da mu nađemo) jednu socijalno ugroženu familiju te da on (i njegovi) šalju njima na način na koji se oni sa njima dogovore. Ovo je već, hvala Allahu, zaživjelo, funkiconiše i lahko se može provjeriit te se u to uključiti. Kaže se “ gdje je govora tu je i dogovora” pa stoga govorimo u svojim sredinama o ovome i sličnim aktuelnim zbivanjima i problemima jer biti ćemo pitani za svoj dio u svemu tome. Svako onaj ko olakša onima koji su ostali jetimi kod živog babe, neka sebi predstavi koliko je to vrijedno i važno kod Allaha dž.š . Taj osmijeh i radost (i dova) onoga kome ti budeš sebeb za to. Naša nepravedno pritvorena braća nek aznaju za nas, preko naše brige i pomoći onima koji su ostali iza njih. 

Na kraju molimo Allaha Svemogućeg, Koji vlada i upravlja, Pravednog i Plemenitog, da nam olakša i pomogne, te da nam podari svima snage i imana, sabura i razuma, da nas uputi na djela koja su danas prioritetna više od ostalih. 
Neka je selam i salavat na Muhammeda s.a.v.s. koji nam je dostavio Posljednju Objavu i koji nam je svojim životom pokazao kakav je ovaj put i šta nas sve na njemu čeka.

Nema komentara:

Objavi komentar