subota, 12. studenoga 2011.

Covjek moshusni san usnio...




U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog!


Rijecima mosusnim prenosim ovu pricu, da nam duse zamirisu spremnoscu na odricnje radi Milostivog! Covjek o kom govorim, zvao se Ebu Bekr, a nadimak mu bjese El-Miski (moshusni). Pomislicemo da je nadimak dobio jer se mnogo miskom mirisao.

Isto su mislili i njegovi savremenici, koji ga ne znavahu, Istina je da niko nije mogao sjesti pored njega a ne osjetiti blazeni miris miska. Upitase ga otkud mu nadimak.

Prenio im je porijeklo mirisa kojim odisase. Jos kao mladic, ranim jutrom kad sve vrvi, bijase se uputio za svojom nekakvom potrebom. Iznenada, vrata jedne kuce se otvorise, a zena dozivase pomoc. Pomislivsi da je u nevolji, Ebu Bekr pohrli da joj pomogne.

Kako je utrcao u kucu joj, ona za njim zamandali vrata. Nije bila u nevolji. Zlocudno mu ponudi dva izbora: Ili da sa njom pocini blud, ili da ona opet pocne zazivati pomoc, pa ce onima koji se odazovu reci da ju je napao u njenoj kuci, zeleci da sa njom blud pocini.

Ebu Bekr ne rece sta je odabrao od to dvoje, ali je bio svjestan da bilo koje od dva rjesenja nece zadovoljiti Allaha Uzvisenog.

Zatrazi od nje da mu dopusti da u hamam udje. Ona pomisli kako se zeli uljepsati za nju, kako je odabrao prvu ponudu, pa mu dopusti.

Ebu Bekr udje u nuznik, dohvati necisti pa se njome namaza po citavom tijelu. Izadje iz nuznika, a ona kad ga ugleda onako zamazanog i smrdljivog, istjera ga iz kuce.

Ebu Bekr jedva doceka da stigne kuci da spere sa sebe necist. Te noci usni san....

U snu vidje covjeka kako mu veli: "Radi Allaha si se sacuvao strasti, pa ce Allah uciniti da miskom mirises sve dok Ga ne sretnes." U snu , covjek Ebu Bekra namaza miskom. Kad se probudio, osjecao je da doista mirise miskom. Koliko god se abdestio i kupao, miris miska nije mogao sprati sa sebe. Zbog tog stalnog mirisa, prozvase ga el-Miski. 

Covjek ovaj mirisni, bjese spreman da se necistocom ponizi, stiteci se njome od onog sto Allah ne voli....

Pitam se na kraju: "Smatramo li ispravnim da cinimo ono sto Allah ne voli, a da trazimo da nam Allah da ono sto volimo?"
Gospodaru moj, ne dozvoli da nas savlada ono sto Ti ne volis, i pomozi nas da volimo ono sto ti Volis!

Nema komentara:

Objavi komentar