subota, 12. studenoga 2011.




U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog!
Necu da ti, prijatelju, mir ove mubarek noci remetim mnostvom rijeci. Nekad osjetim da, u trenucima poput ovih, rijeci treba biti onoliko koliko soli u hrani. Jedan vaz Allahova Miljenika, s.a.w.s., uzdrmao je topla sahabijska srca, a oci im umio suzama. Rekose mu: "Allahov Poslanice, ovo kao da je oprostajna oporuka, oporuci nas necim". Osjecao je da edzel uskoro okrece zadnju stranicu njegova, s.a.w.s., dunjaluckog zivota, svojim ashabima je dao posljednji vasijet: أوصيكم بتقوى الله، "Oporucujem vam bogobojaznost"...
Ovu oporuku ucenjaci ummeta nazvase "Majkom svih oporuka" 
التقوى أم الوصاياTakwaluk je majka svih oporuka". 
Tako su je nazvali, i medjusobno se njome oporucivali, brizljivo je dajuci jedan drugom kao komad srca toplog, vjernickog.

Jedan covjek dodje alimu, pa veli: "Daj mi kratku oporuku". Alim veli: "Oporucujem ti posljednji ajet iz sure en-Nahl".
Posljednje rijeci ove sure porucuju: إن الله مع الَّذِينَ اتقوا وَالَّذِينَ هم محسنون " Doista je Allah na strani bogobojaznih, i onih koji dobra djela cine".
"Gospodaru moj, ja zastitnika osim Tebe nemam, a ti imas mnogo robova od mene boljih...Zbog manjkavosti moje, ne umanji mi Svoju zastitu




Behar drugovanja u zindanu dugovanja




بسم الله الرحمن الرحيم 


Imas nekada prijatelja prijatelju, sa kojim je i sutnja razgovor, i razmisljanje pouka. I kad jezici malo kazu, prisustvo zna dosta reci. Kada je tesko, pravi prijatelj mozda ne umije izreci “prave” rijeci utjehe. Ali i nijesu potrebne. Time sto je uz tebe u muci, dovoljno je rekao. 

Iako zna da sjecajuci se Allaha nikada nije sam, vjerniku je lakse kada u iskusenju pored njega bude neko cije srce kuca istim ritmom hamda Svevisnjem.


Kajs bin Sa`d bijase iskusan bolescu, ali izgledase da ga vise od bolesti mori samoca. Mnogima je bio od pomoci, bio utociste nevoljnih, nemastinom kusanih. Ali njegova bolesnicka soba bjese skoro prazna. Niko da ga u bolesti zijareti, da za njeg` dovu, uzdahom makar uputi.

Sebi najblize upita - gdje su toliki poznanici njegovi, da im nije u neznanju duzan ostao, pa ga ni u bolesti zijaretiti nece?

Prenijese mu suprotno: Ljudi se ustezu da te zijarete, jer ti mnogi duguju novac, mnoge si pomogao, pa se stide da ti dodju jer su pod dugom. Kajs tada uzdahnu: “Propala neka je nafaka koja se isprijeci prijateljstvu Allaha radi!”

Pozva telala i naredi da carsijom uzvikuje: “Svima koji su mu dugovali, Kajs je oprostio dug.”

Uvecer istog dana, kuca Kajsova bjese tijesna da primi sve koji su ga dosli zijaretiti.

Ne dopusti prijatelju, da te jedan dug odvede pred vrata drugog. Ne udalji se zbog duga od onog ko ti se, Allahovog rahmeta radi priblizio...


Gospodaru nas, daruj nas imetkom koji ce nas u Tvoje ime zbliziti, a uskrati nam imetak koji ce nas jedne od drugih, i od zadovoljstva Tvog udaljiti!

Nema komentara:

Objavi komentar