srijeda, 9. studenoga 2011.

Najdraži sin

Boziji poslanik Jakub,a.s., bio je izuzetno pobozan. bio je nastanjen u Ken'anu, pedesetak kilometara sjeverno od Kudsa. On i njegova porodica zivjeli su pod satorima. Imao je 12 sinova, a Jusuf je bio jedenaesti po redu.
Jusuf je sanjao neobican san da su mu se poklonili 11 zvijezda,sunce i mjesec.Kada je san ispricao ocu,on je shvatio da se u tome kriju veliki dogadjaji pred njegovim najdrazim sinom.

svjesni da otac voli Jusufa,braca su ga poceli mrziti.Mrzovoljno i gundjajuci,odlazili su da cuvaju porodicno stado.Postali su ljubomorni zbog oceve ljubavi prema mladjem bratu do te mjere da su skovali zavjeru da ga ubiju.
Jednoga dana su ga poveli sa sobom pretvarajuci se da se idu zabaviti. Dosavsi do nekog bunara, uhvatili su trenutak Jusufove nepaznje,scepali ga otraga,dovukli do bunara i bacili u njeg.Dok je padao vristao je,ali oni nisu za to marili.Bunar je bio dubok,ali je bio presusio.Jusuf je udario o suho dno.Nije bilo nacina da se popne uz strme zidove.Ali,on je bio hrabar dijecak i nije plakao.Hrabrost ga nije izdavala.Trazio je pomoc od Allaha, dz.s.

Dok je njegov otac zalio za njim,Jusuf je tri noci prelezao na mracnom dnu bunara. U medjuvremenu se u blizini ulogorio karavan koji je iz Sirije isao za Egipat.Sluga iz karavana spustio je kantu u bunar da zahvati vode.
kad je povukao kantu,na njegovo iznenadjenje,za nju se drzao lijep dijecak.Ljudi iz karavana su ga poveli sa sobom i prodali egipatskom vladaru Azizu.Aziz je odveo neduznog i lijepo odgojenog djecaka svojoj zeni i rekao joj da se dobro brine o njemu.Godine su prolazile i Jusuf je izrastao u mladica izrazite lijepote i privlacnosti.Azizova zena Zulejha,osjecala je prema njemu veliku naklonost,ali je on bio uzdrzan i nije prihvatao njene ponude.Zulejha mu je zaprijetila da ce ga poslati u zatvor.U velikoj tjeskobi,Jusuf a.s., molio je:" Gospodaru moj,zatvor mi je drazi od onoga na sto me pozivaju".Iako je Jusuf bio neduzan,Zulejha je odlucila baciti ga u tamnicu.
Zatvor otvara novo poglavlje u zivotu Jusufa a.s.Tu susrece dvojicu zatvorenika.Obojica su bili sluge na dvoru i skrivili su kralju.Obojica su sanjali cudesne snove,koje im je Jusuf a.s., protumacio.Jedan je rekao da je sanjao kako cijedi grozdje i pravi vino.Drugi je rekao kako je sanjao da na glavi nosi hljeb koji su ptice kljucale.Prvi od njih kraljev peharnik,oslobodjen je i vracen u kraljevu sluzbu.

Jednoga dana i kralj je sanjao cudesan san- da sedam mrsavih krava jede sedam debelih i da sedam zrelih klasova biva zamjenjeno sa sedam sasusenih.Niko nije bio u stanju reci sta bi ovakav neobican san mogao znaciti.Tada je , na trazenje peharnika,Jusuf a.s. protumacio san.Objasnio je da ce u Egiptu biti sedam godina izobilja,ali ce nakon njih doci sedam godina suse.
Kralj je Jusufa imenovao da se brine o namirnicama i da osigura dovoljno zitarica da mogu podmiriti potrebe u sedam susnih godina.Jusuf a.s., postao je najpovjerljiviji ministar egipatskog kralja.Proslo je sedam povoljnih godina,a onda je, bas kao sto je Jusuf a.s. najavio,doslo sedam gladnih godina,u kojima zbog suse,zitarice nisu uspijevale.Tamo u Ken'anu, Jakub a.s. i njegovi sinovi takodjer su bili pogodjeni susom.Stoga su sinovi otputovali u Egipat u potrazi za zitom.Kad su dosli glavnom nadzorniku skladista u Egiptu,Jusuf a.s. prepoznao ih je,ali oni nisu ni slutili da je taj ministar,od kojeg su trazili namirnice,ustvari njihov brat Jusuf,kojeg su prije mnogo godina bacili u bunar.
Jusuf a.s. lijepo ih je primio i pitao ih o porodici. dao im je trazene namirnice, a ono cime su platili, vratio im je zapakovano u tovare.Braca su ponovo dolazili.Konacno im je on otkrio ko je i oprostio im zlodjelo koje su pocinili.Trazio je da mu dovedu ostarjele roditelje.Na kraju se porodica ponovo sakupila,a Jusuf je zagrlio svoje roditelje i pocastvovao ih posadivsi ih na prijest.Rekao je:'Dobrodosli u Egipat! Inshallah,bit cete sigurni!'
Vidjevsi kao je Jusuf a.s., omiljen i na visokom polozaju,svi su mu se poklonili u znak zahvalnosti i postovanja.'Ovo je', rece Jusuf podsjecajuci oca, 'znacenje moga sna,koji je moj Gospodar obistinio.'
Jusufov san iz djetinjstva o suncu,mjesecu i 11 zvijezda koji muse klanjaju najzad je postao java.

Nema komentara:

Objavi komentar