subota, 12. studenoga 2011.

Lanci slobode



U ime Allaha, Milostivog , Samilosnog!


Pocinjem ti uvijek pripovijedati prijatelju, u ime Allaha, da bih te na kraju vratio stazi povratka Njemu. Vrijednost rijeci koje iskazes dugujes vrijednosti onoga o cemu govoris. Usrdno Allaha molim da sve sto kazem bude dostojno Njegove velicine.

A reci cu ti nocas o slobodi rijec-dvije. Slobodi i ropstvu, tacnije. Kako se jednog oslobadjas a drugom u suzanj padas.
Formula je , prijatelju posve jednostavna. Robujes onom za cim ceznes. Ceznju hranis nadom, i sve dok za necim ceznes vezan si , sputan. Ceznja je glavni sindzir ropstva. Oslobodis se onoga u sta se razocaras. Jednostavno je.
Promijeni ugao, pogledaj svoj zindan sto ga zivotom zovemo. Ako se na vrijeme razocaras u prolaznost dunjalucku, oslobodices ga se. Trenutak slobode, u kom umre ceznja za onim sto te razocaralo.
Tada dobijas sansu da te ceznja za vjecnim, za spoznajom Svevisnjeg zauvijek zarobi. Padnuces u ropstvo koje roba uzdize visoko nad prijestoljima svih sultana dunjaluka, sto dunjaluku opet, nesvjesno robuju.
I ovdje valja stati, ne reci nista suvisno. Izvagati svoje ropstvo/ slobodu na mizanu ceznje/ razocarenja. 

Allahu moj, neka Tvoje zadovoljstvo bude nasa stalna ceznja!


Dzewheri medj` draguljima




U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog!

Time sto biser cuva, skoljka sama sebi povecava vrijednost. Zato sto prekriva tijelo Poslanika s.a.w.s. zemlja rewde je mirisna i mubarek. Obican papir vrijedan postaje zbog Rijeci sto na njemu ispisane budu.

Hocu reci, sve naocigled nebitno dobije vrijednost, kada primi sebi nesto vrijedno. No, Allah nekada vrijednoj stvari preda vrijedniju, kako bi onaj sto traga odjednom zahvatio svo dobro sto Allah daje...Subhaneh
Ali onaj ko tvori najbolje pozna ono sto tvori. Allah nas poznaje bolje od nas samih. Zna da kada bi nam dobre najbolje stvari ostavljao u dobrim stvarima, uzimali bi najbolje a ostavljali dobre. Time bi nas mnogo dobra mimoislo. Rijetki su oni koji zele imati strpljenja da bi svo dobro uzeli.
Zato, iz milosti neizmjerne svoje, Allah Svevisnji nekoliko jako vrijednih stvari sakriva medj` druge, takodje vrijedne stvari:

Sakrio je najvrjedniji trenutak (sat) u danu dzume.
Sakrio je lejletul-kadr u zadnjoj trecini Ramazana.
Sakrio je "srednji namaz" medju dnevnim namazima.

U vjerodostojnom hadisu stoji da :"U danu dzume postoji trenutak, ako ga rob, musliman potrefi moleci Allaha za dobro , Allah ce mu dati" 
Opet, dan dzume je, kako hadisi potvrdjuju, "najbolji dan u kom Sunce izgrije". Da nam je Allah dao da znamo kada je taj najbolji trenutak za dovu, mnogi bi cekali samo taj trenutak, i propustali da citav, najvrjedniji dzumanski dan provedemo u dovi.
Slicno i sa lejletul-kadrom. Da znamo tacno u kojoj je noci, cekali bi samo nju, i ostale mubarek noci nam ne bi odisale ibadetom.
"Cuvajte namaze i srednji namaz..." I ako dobar dio ucenjaka kaze da je srednji namaz kog ajet pominje ikindija, ipak nije sasvim sigurno. Ovim "skrivanjem" Allah nas navede da tragamo, za posebno eksponiranim srednjim namazom. Kroz potragu, svaki namaz nam bude sa vise paznje. Ako bi tacno znali koji je srednji, mnogo bi nas ostale za nijansu zanemarilo.

Allah sve daje sa mjerom, uskracuje- radi dobra, skriva - radi uspjeha.

"Gospodaru moj, za svjedoka Tebe uzimam da drugog Gospodara osim Tebe nemam"!


Nema komentara:

Objavi komentar